Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Πώς να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας ;






Πώς να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας ;

Η αυτοπεποίθηση συνιστά ουσιώδες κεφάλαιο για την επιτυχία στη ζωή. Η ανάπτυξη μιας θετικής αυτοαντίληψης και μιας υγιούς αυτοπεποίθησης έχουν εξαιρετική σημασία για την ευτυχία και την επιτυχία των μικρών παιδιών αλλά και των εφήβων. 

Η αυτοπεποίθηση καθορίζει το πώς νιώθουμε για τον εαυτό μας και είναι σαφές ότι η συμπεριφορά μας αντικατοπτρίζει την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Για παράδειγμα, ένα παιδί ή ένας έφηβος με υψηλή αυτοπεποίθηση θα είναι σε θέση να:
  • δρα ως ανεξάρτητη προσωπικότητα
  • αναλαμβάνει την ευθύνη για τις πράξεις αλλά και τις παραλείψεις του
  • αισθάνεται υπερηφάνεια για τα κατορθώματά του
  • αντιμετωπίζει με υγιή τρόπο την απογοήτευση
  • επιχειρεί νέες δραστηριότητες και να αποδέχεται νέες προκλήσεις
  • διαχειρίζεται τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά του συναισθήματα
  • έχει κατανόηση για τους άλλους και να τους προσφέρει τη βοήθειά του
Από την άλλη πλευρά, συνήθως διαπιστώνουμε ότι ένα παιδί με χαμηλή αυτοπεποίθηση:

  • αποφεύγει να δοκιμάζει νέα πράγματα
  • αισθάνεται ότι δεν το αγαπούν και ότι δεν το θέλουν
  • κατηγορεί τους άλλους για τα δικά του ελαττώματα και ελλείψεις
  • είναι ή προσποιείται ότι είναι συναισθηματικά αδιάφορο
  • δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί ένα φυσιολογικό επίπεδο απογοήτευσης
  • υποβιβάζει μόνο του τα ταλέντα του και τις ικανότητές του
  • επηρεάζεται εύκολα

Οι γονείς μπορούν, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, να καλλιεργήσουν και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού τους. Οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει πρωτίστως να βοηθήσουν το παιδί τους ώστε αυτή η αυτοεικόνα να είναι θετική και να έχει το παιδί αυτοπεποίθηση και σεβασμό στον εαυτό του.
Για να πετύχουμε την αύξηση της αυτοπεποίθησης στα παιδιά, μπορούμε να κάνουμε τα εξής...


  Βελτίωσε τη δική σου αυτοπεποίθηση.

 Ενας γονιός που στερείται αυτοπεποίθηση σαν άτομο είναι πολύ δύσκολο να καλλιεργήσει αυτοπεποίθηση στο δικό του παιδί.


Να σκέφτεσαι θετικά και να εκπέμπεις στο παιδί αισιοδοξία.

Η εικόνα του παιδιού για τον εαυτό του διαμορφώνεται κυρίως απ’ αυτό που διαισθάνεται πως οι άλλοι – κυρίως οι γονείς του – πιστεύουν γι’ αυτό. Τί καταλαβαίνει το παιδί σου από τις αντιδράσεις σου; Κάτι θετικό ή αρνητικό; Αν διακρίνει μια θετική εικόνα ή ακόμα μια δικαιολογημένη αρνητική στάση, τότε θα δέχεται με προθυμία τις παρατηρήσεις σου για διόρθωση των αρνητικών σημείων στη συμπεριφορά του.


     Ανάθεσε αρμοδιότητες στο παιδί σου.

Τα παιδιά χρειάζονται να κάνουν διάφορες δουλειές στο σπίτι όπως για παράδειγμα  να μαζεύουν τα παιχνίδια τους, να κρεμούν τα ρούχα τους και να μας βοηθούν σε κάτι που κάνουμε, όπως μαγείρεμα, άπλωμα ρούχων, μάζεμα ρούχων, τακτοποίηση των πραγμάτων που φέραμε από το σούπερ μάρκετ κ.α, γιατί με το να προσφέρουν τη βοήθειά τους μέσα στο σπίτι αποκτούν αυτοπεποίθηση και αφομοιώνουν αξίες. Τα κάνει να αισθάνονται χρήσιμα και σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα τα βοηθάει να διοχετεύουν την ενέργειά τους σε αποδεκτές συμπεριφορές, το οποίο άλλωστε είναι και το ζητούμενο για κάθε γονιό.


    Θα πρέπει να τους επιτρέπουμε όποτε είναι δυνατόν να παίρνουν αποφάσεις για πράγματα που τα αφορούν.

Για παράδειγμα , να διαλέξουν τα ρούχα που θέλουν να φορέσουν, το παραμύθι που θέλουν να τους διαβάσουμε, την εξωσχολική δραστηριότητα που θέλουν να ασχοληθούν κά.


Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε συχνά επαίνους και επιβραβεύσεις για την καλή συμπεριφορά του παιδιού και να προσέχουμε την αρνητική κριτική και τις επιπλήξεις.

Οι επιπλήξεις και η αρνητική κριτική κάνουν το παιδί να νιώθει ότι δεν αξίζει, ότι δεν είναι σε θέση να τα καταφέρνει και έτσι παύει να πιστεύει στον εαυτό του και χάνει την αυτοπεποίθησή του. Οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν ποτέ ότι η προσπάθεια που καταβάλλει το παιδί τους είναι πολύ πιο σημαντική από το αποτέλεσμα που καταφέρνει κάθε φορά κι αυτήν θα πρέπει να ενθαρρύνουν διαρκώς.


 Απενεχοποιείστε τα λάθη.

Εξηγήστε στο παιδί σας ότι δεν πειράζει να κάνει λάθη, ότι δεν χρειάζεται να στεναχωριέται και να το παίρνει κατάκαρδα κάθε φορά που κάνει κάτι λάθος. Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει ότι μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα, να δρα κ να προσπαθεί όσο καλύτερα μπορεί δίχως να φοβάται την τιμωρία. Με αυτόν τον τρόπο , θα το οδηγήσουμε πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά στην προσωπική άνοδο, στην καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης ,στην αυτοπραγμάτωση.





«Who has confidence in himself will 
gain the confidence of others.»

Όποιος έχει εμπιστοσύνη στον εαυτόν του θα κερδίσει και την εμπιστοσύνη των άλλων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου