Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

"Μάθε αγγλικά παιδί μου"...... μια φράση που γίνεται όλο και πιο ...αναγκαία !



Έχετε παρατηρήσει πόσο διαφορετική είναι η ικανότητα εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας στα μικρά παιδιά στις μέρες μας ;


Τα σημερινά παιδιά μαθαίνουν πολύ πιο γρήγορα μια ξένη γλώσσα 
σε σύγκριση μ ’ εκείνα παλιότερων εποχών .


Γιατί συμβαίνει αυτό ;


Αυτό συμβαίνει γιατί τα ερεθίσματα είναι διαφορετικά , η ανάγκη για μια ξένη γλώσσα ακόμα πιο έντονη , η έννοια της πολυπολιτισμικότητας ακόμη πιο διάχυτη ....... 
επίσης οι μέθοδοι και οι τεχνικές , τα βιβλία και το εποπτικό 
υλικό βελτιώθηκαν κι εκσυγχρονίστηκαν .


Αναγνωρίζοντας αυτή τη σπουδαία διαφορά στο ρυθμό κατάκτησης μιας ξένης γλώσσας απ ’ τα σημερινά παιδιά , θα ήταν λάθος από τους γονείς να μην αντιλαμβάνονται τις απεριόριστες δυνατότητες που θα ’χουν τα παιδιά τους στο μέλλον μέσω των γλωσσών .


Θα ήταν λάθος από τους γονείς να μην σκεφθούν να προσφέρουν στα παιδιά τους από μικρή ηλικία τη δυνατότητα εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας . Και λέω μικρή ηλικία , γιατί αποδεδειγμένα , τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα και πιο εύκολα μια ξένη γλώσσα από έναν ενήλικα.



Ενώ αυτό για ορισμένους γονείς φαντάζει δύσκολο , κουραστικό ακόμα κι αδύνατον , οφείλω να σας τονίσω σε αυτό το σημείο ,ότι η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας παράλληλα με τη μητρική τους γλώσσα στην προσχολική και πρωτοσχολική ηλικία μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει στα παιδιά .



Συγκεκριμένα , οι μικροί μαθητές θα είναι σε θέση να κατανοήσουν ακόμα καλύτερα τη μητρική τους γλώσσα πάντα σε σχέση και συνάρτηση με την ξένη , θα κατανοήσουν καλύτερα τη γραμματική και το συντακτικό της ( ακόμα κι αν δεν είναι ακόμα σε θέση να καταλάβουν πλήρως τους κανόνες λόγω ηλικίας ) .



Παράλληλα , από μικρή ηλικία , θα κατακτήσουν κι ένα άλλο γλωσσικό σύστημα και θα οικειοποιηθούν τη προφορά της γλώσσας ( κάτι που δυσκολεύει αφάνταστα τους ενήλικες ) , θα μπορούν να συνεννοούνται με άτομα από το εξωτερικό , θα συλλάβουν από μικρά την έννοια της πολυπολιτισμικότητας και του σεβασμού στη διαφορετικότητα του άλλου .


Οι γονείς λοιπόν , δεν θα πρέπει να παρασύρονται από μύθους του παρελθόντος , σχετικά με την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας σε μικρή ηλικία ( ότι δηλαδή τα παιδιά θα μπερδεύονται στην ομιλία τους, ότι δεν θα μάθουν ποτέ καλά τις δυο γλώσσες που μαθαίνουν παράλληλα , ότι θα έχουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου και τόσα άλλα ).



Αντίθετα , οι γονείς θα πρέπει να προσφέρουν ευσυνείδητα το δώρο αυτό στα παιδιά τους , οφείλουν να τα στηρίζουν και κυρίως να πιστεύουν στις δυνατότητες , να σταθούν στο πόσα μπορούν να καταφέρουν στη ζωή τους με εφόδιο τις ξένες γλώσσες .



Να θυμάστε : Όσο πιο μικρά ξεκινούν μια γλώσσα , 
τόσο καλύτερα τη μαθαίνουν .

Δε χρειάζονται όμως οι υπερβολές !


Μια καλή ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδάκι μια ξένη γλώσσα είναι μεταξύ 5-7 χρονών .

Η ξένη γλώσσα είναι ένα σπουδαίο εφόδιο για τη ζωή.
Η ξένη γλώσσα είναι μια επένδυση ζωής .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου