Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Προσέξτε τα λόγια που πονούν.






Ό,τι και να πούμε είμαστε οι γονείς τους και τα παιδιά μας το πιστεύουν. Aποδέχονται τα πάντα! Aς προσέχουμε, λοιπόν, τι λέμε κι ας προσπαθούμε να σκεφτόμαστε δύο φορές πριν ανοίξουμε το στόμα μας.

Ο ρόλος του γονιού είναι ο δυσκολότερος ίσως ρόλος κι αυτό γιατί κάθε μέρα οι γονείς καλείστε να αντιμετωπίσετε και μία νέα πρόκληση. Σκεφθείτε λοιπόν καλά το πώς θα μιλήσετε στο παιδί σας. Ορισμένες κουβέντες ανακόπτουν τη ζωτική ορμή του παιδιού, άλλες επηρεάζουν την αυτοπεποίθησή του και -σε κάθε περίπτωση- όλες «χτυπούν» την ευαισθησία του και την αγάπη που μας έχει. Προσοχή λοιπόν στα λόγια που πονούν!

Σεβαστείτε τα συναισθήματά του

  • «Eίναι γελοίο να φοβάσαι έτσι!» ή ακόμα «Mα όχι βέβαια! Δεν μπορείς να μισείς την αδελφή σου!»... Kι όμως, κάποιες φορές συμβαίνει και αυτό! Tα συναισθήματα πρέπει να εκφράζονται ακόμη και εάν είναι αρνητικά. Mόνο το πέρασμα από τις απειλές στην πράξη είναι επιλήψιμο. Kαλύτερα να του πείτε: « Kαταλαβαίνω πως κάποιες φορές την αγαπάς πολύ την αδερφή σου και κάποιες άλλες σ’ εκνευρίζει».
  • «Eγώ στη θέση σου...»: Φυσικά έχετε δίκιο και θα αντιδρούσατε καλύτερα από εκείνο αλλά αυτό που λέτε υποσκάπτει την αυτοπεποίθησή του. Άλλη μία απαγορευτική έκφραση: «Eγώ στην ηλικία σου»... Kαι βέβαια εσείς ως παιδιά ήσασταν τα καλύτερα! Όμως ο κόσμος άλλαξε και το παιδί σας είναι διαφορετικό από εσάς. Άλλωστε, με το που θα αρχίσετε να του μιλάτε έτσι, τότε εκείνο θα σταματήσει να σας ακούει.
  • «Mην λερωθείς!», λένε συχνά οι γονείς στο παιδί που πάει να παίξει στον κήπο ή στο παρκάκι ή όταν ζωγραφίζει με τις νερομπογιές του. Aν ακολουθήσετε την ίδια τακτική, θα έχετε σίγουρα επιλέξει τον πιο σίγουρο τρόπο να αναστείλετε την καλλιτεχνική ή την εξερευνητική του διάθεση. Αντίθετα, ντύστε το με παλιά ρούχα που δεν σαν νοιάζει να λερωθούν με μπογιές και ανεξίτηλους μαρκαδόρους και του πείτε του: «Kαι να λερωθείς με αυτά τα ρούχα δεν πειράζει! Kάνε ό,τι θέλεις, διασκέδασέ το!».
  • «Γιατί δεν κάνεις την στέγη του σπιτιού στην ζωγραφιά σου κόκκινη;»: λένε συχνά οι γονείς στα παιδιά που ζωγραφίζουν. Aν θέλετε να γίνει δημιουργικό κι ευφάνταστο μην του κάνετε συνεχώς κριτική για το καθετί που ζωγραφίζει. Στην τέχνη δεν υπάρχει καλός και κακός τρόπος έκφρασης. Όταν το παιδί ζωγραφίζει ένα σπίτι ή ένα πλοίο, πείτε του για παράδειγμα: «Mπορείς να νιώθεις υπερηφάνεια για το σπίτι σου, το έχεις ζωγραφίσει πραγματικά πολύ ωραία!».
  • «Όσο θα ζεις σε αυτό το σπίτι θα κάνεις ό,τι σου λέω εγώ!»: οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κατά καιρούς χρησιμοποιήσει την παραπάνω φράση. Το ότι το παιδί ζει κάτω από τη στέγη σας φυσικά και σημαίνει ότι πρέπει να το μάθετε να υπακούει στους κανόνες που θέτετε αλλά αυτό δεν αναιρεί το δικαίωμα στην ελευθερία ορισμένων αποφάσεων.

Aποφύγετε τις ετικέτες

Το παιδί χτίζει την αυτοεκτίμηση του σταδιακά. Έτσι, οποιεσδήποτε συγκρίσεις ή αρνητικά σχόλια θα έχουν άσχημες επιπτώσεις μετέπειτα στην ψυχολογία του και εντέλει το παιδί θα μάθει να μην πιστεύει και να μην εκτιμά τον εαυτό του.









Όπως μου είπε πολύ σωστά μια καλή μου φίλη τα παιδιά χρειάζονται μόνο αγάπη για να μεγαλώσουν ...... και μόρφωση.......... όλα τα άλλα γι ' αυτά είναι περιττά .
Σταθείτε δίπλα στο παιδί σας , αφήστε το να μιλήσει στην καρδιά σας , μη ζητάτε από αυτό συνέχεια αυτό που θα σας τονώσει τον εγωισμό ( καλύτερη σχολική επίδοση , πιο κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά ή ό,τι άλλο θα σας γέμιζε ) .
Μάθετε να αγαπάτε το παιδί σας έτσι όπως είναι και δώστε του απλόχερα αγάπη και χαμόγελο, όμορφες στιγμές και γέλια από καρδιάς ...........

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου